3091 SAYILI KANUNA GÖRE TAŞINMAZ MALLARA YAPILAN MÜDAHALELER
BAŞVURU KOŞULLARI ;
1- Taşınmaz mala yapılan tecavüz ve müdahalenin önlenmesi için Valilik Makamına başvurmaya o taşınmaz malın zilyedi yetkilidir. Zilyed birden fazla ise içlerinden birinin başvurması yeterlidir.
2- Kamu idareleri, kamu kurumları ve kamu kuruluşları ile tüzel kişilerin başvuruları, taşınmaz malın ait olduğu idare, kurum, kuruluş veya tüzel kişinin yetkilisi tarafından yapılır.
3- Müracaatlar Valilik İl İdare Kurulu Müdürlüğüne bizzat veya kanuni temsilcileri tarafından yapılır. Hısımları ile sihri hısımlar tarafından zilyet adına yapılan başvurular işleme konulmaz.
GEREKLİ BELGELER ;
1- Başvuru dilekçesi. ( Valilik İl İdare Kurulu Müdürlüğünden temin edilir.)
2- Gayri menkule ait tapu örneği ( Varsa )
AÇIKLAMALAR ;
Fuzuli İşgal : Bir taşınmazı, sahibinin izin ve rızası olmayarak işgal etme, başka bir deyişle taşınmazın maliki veya onun yerine bu konuda işlem yapmaya yetkili vekil veya müessil kimselere hukuki bir bağlantı kurmadan rıza dışı, henüz boşaltılmamış veya herhangi bir sebeple boşalan damlı bir yapıya, eylemli bir durum yaratarak kendiliğinden girme durumudur.
1- Konut, dükkan, depo, ahır gibi damlı yapılarda bu Kanunun uygulanabilmesi, taşınmazın fuzulen işgal edilmiş olmasına bağlıdır.
2- Yetkililerin tecavüz veya müdahalenin yapıldığını öğrendikleri tarihten itibaren 60 gün içinde idari makama başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Ancak tecavüz veya müdahalenin oluşundan itibaren bir yıl geçtikten sonra bu makamlara başvuruda bulunulmaz.
3- Posta ile yapılan başvurular, başvuru için Kanunun öngördüğü süreleri durdurmaz.
4- Başvuru şikayetçi lehine sonuçlanırsa, masrafları karşı taraftan ( gerekirse icra yoluyla ) tahsil eder.
5- Başvuru şikayetçi aleyhine sonuçlanırsa, masraflar kendi üzerinde kalır.